Els relats que configuren aquesta obra recullen la memòria del sofriment del poble romanès sota el despotisme d'un dels dictadors més cruels d'Europa de l'Est: Ceausescu. La vida diària del poble suabi, maltractat en època de fam i pobresa, és retratada a partir de la mirada plena de lirisme d'un infant que ens acosta, amb innocència, l'odi, la repressió, la intolerància i l'immobilisme que condicionen fins i tot les accions quotidianes.
En terres baixes, crònica despietada d'un món que s'enfonsa, és el primer llibre de Herta Müller, considerat una obra mestra apassionant i alhora una novetat sorprenent en el panorama literari del moment. Prohibida a la Romania comunista de 1982, se'n va publicar a Alemanya una versió censurada que suprimia quatre capítols i que ha estat la base per a les traduccions posteriors. Aquesta edició reuneix de nou tots els textos originals, revisats i complementats per l'autora fins a establir-ne la versió definitiva. Un volum imprescindible per a entendre la base sobre la qual s'ha desenvolupat l'obra d'una de les grans narradores del nostre temps, Premi Nobel de Literatura 2009.
Crítiques sobre Herta Müller
«No estem davant d'un llibre sentimental, però la mestria de Müller per a mostrar-nos la vida rural sense haver-la de descriure el converteix en una obra emotiva i commovedora.»Booklist
Herta Müller (Nitzkydorf, 1953), descendiente de suabos emigrados a Rumanía, es uno de los valores más sólidos de la literatura rumana en lengua alemana. Obligada a salir del país por su relevante papel en la denuncia de la corrupción, la intolerancia y la opresión de la dictadura de Ceausescu, vive en Berlín desde 1987.
Herta Müller ha obtenido numerosos premios por sus libros y ensayos. Destaca el Premio Nobel de Literatura 2009, que reconoce especialmente su capacidad para describir «el paisaje de los desposeídos». Es miembro de la Academia Alemana de Lengua y Literatura. Sus obras han sido traducidas a 21 idiomas y reflejan la opresión y sus consecuencias en las personas, así como la situación de los exiliados como ella misma.