CARBONELL I ROURA, EUDALD / CANALS SALOMÓ, ANTONI / CARBONELL ROURA, EUDALD
La forma en la que cazadores y cazadoras han conseguido sobrevivir a lo largo del tiempo es gracias, en parte, a la historia de la caza como elemento fundamental en la alimentación, pero también gracias a las técnicas y a los métodos de la caza que han propiciado las relaciones sociales.
Uno de los aspectos más importantes de nuestra evolución ha sido cómo las diferentes especies de nuestro género han conseguido sobrevivir. La alimentación está en el sustrato de todas las relaciones que se producen en el mundo biótico. Por lo tanto, conocerla y entenderla, nos da las claves fundamentales de la evolución humana. Difícilmente, sin comprender la importancia de la ingesta de alimentos y de cómo se consiguen, se puede entender lo humano.
Este libro, coordinado por los célebres especialistas Antoni Canals-Salomó y Eudald Carbonell, profundiza en los aspectos más relevantes relacionados con la caza en el desarrollo de la evolución de nuestra especie, desde la prehistoria hasta nuestros días: Las especies cazadoras, la evolución del cerebro cazador, la caza como estrategia económica y estructura social, los métodos y técnicas de caza en el Pleistoceno, la caza de grandes herbívoros y de animales de talla media y pequeña, la caza en el Holoceno, el canibalismo, la caza como universo simbólico, la caza en clave de género y, por último, sobre la caza actual y el cazador en el siglo XXI.
Eudald Carbonell i Roura, arqueòleg, va néixer a Ribes de Freser (Ripollès), el 17 de febrer de 1953. Des de l'any 1999, ocupa la càtedra de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és investigador principal del Grup d'Autoecologia Humana del Quaternari d'aquesta universitat. També ha estat director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Les seves fites científiques més destacades són la creació d'un sistema d'anàlisi de la tecnologia prehistòrica anomenat sistema logicoanalític i l'estudi del poblament antic de la península Ibèrica. És autor de diversos llibres de reflexió sobre l'ésser humà, entre els quals destaquen Ens farem humans?, La consciència que crema, Cap a una nova consciència, Encara no som humans i Planeta humà.
Cinta S. Bellmunt, nascuda a Barcelona el 1963, és llicenciada en Ciències de la Informació, postgraduada en Periodisme Digital i Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana. Ha publicat amb Eudald Carbonell els llibres Els somnis de l'evolució i El catalanisme evolutiu, i amb Josep Grau, Lluís Llach, el noi de cal Vall. També és autora de Darrere el micro. 69 anys de ràdio a Tarragona; TINETHistòria, 10 anys de la primera xarxa ciutadana d'Internet a l'Estat espanyol, i Sicus, 20 anys amb sabor de rumba.
María Ángeles Torres. Graduada en Fotografia per la Universitat Politècnica de Catalunya, amb l'especialitat de comunicació. Resideix a Barcelona i és fotògrafa professional des de l'any 1999, inicialment com a col·laboradora per a mitjans de comunicació. Des de fa uns anys, es dedica a la fotografia gastronòmica de manera freelance i ha col·laborat amb l'editorial gastronòmica La Plage (França). Li atrauen les històries humanes que hi ha darrere d'una cuina, d'un plat o dels aliments que mengem.