LONGÁS MAYAYO, JORDI / MOLLÁ TRILL, NÚRIA
Extracto del Índice:
1/ Contextualización y planteamientos institucionales.
2/ Educación, orientación y tutoría: una opción de intervención psicopedagógica.
3/ Organización de la orientación y la acción tutorial.
4/ Planificación de la Acción Tutorial.
5/ Evaluación de la Acción Tutorial.
6/ La Acción Tutorial con los alumnos.
7/ Acción Tutorial con alumnos con necesidades educativas específicas.
8/ Programación del crédito de Tutoría.
9/ Recapitulación y estudio de casos.
Este libro coincide con la ya incuestionable necesidad de ampliar las funciones de la escuela y, también, con las voces que aseguran que mientras los centros educativos no procuren el bienestar socioafectivo de quienes la integran tienen cada vez más difícil su tarea. Se propone una escuela más centrada en el alumno y sus procesos. Se redimensiona el concepto de tutoría y de acción tutorial, de manera que toda la escuela sea el espacio de relaciones en el que los diferentes profesionales, desde el conserje a la dirección, hagan posible que sus alumnos encuentren ayuda y recursos para desarrollar su autonomía y construir su itinerario personal. Lo bueno de la propuesta es que no es teoría, pues se trata de un proyecto real que muestra cómo la orientación puede ser el motor de la escuela.
Jordi Longás Mayayo
(1960). Fotògraf, alpinista i pedagog. Treballa de professor en la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Ha publicat més de cent articles i milers de fotografies en les principals revistes de muntanya del país. També és autor de més de deu llibres de gran format dedicats als Pirineus, Catalunya i Barcelona. Els darrers són Pirineos 20 trekings i 50 Excursions als llacs més emblemàtics dels Pirineus. És col·laborador habitual de Cossetània i Lectio, editorials amb qui ha publicat, entre altres: Catalunya inoblidable; El paisatge favorit de Catalunya; Bal d'Onsella, los colores del silencio, i Barcelona, 50 indrets amb encant. La proximitat amb Barcelona, ciutat on va nèixer i resideix, li va portar a fer les primeres incursions muntanyenques al Montseny, massís al qual encara retorna sovint amb devoció.
«Chopo», Javier García-Die Sánchez-Guardamino
(1959). Fotògraf. Ha fet estudis d'arquitectura tècnica, fotografia i col·labora habitualment amb revistes i empreses d'arquitectura i construcció. Admirador de l'entorn natural i alpinista des de molt jove, ha escodrinyat amb la seva càmera la natura, el pas del temps... aspectes culturals i la petjada de l'home en el paisatge. La seva residència prop del Montseny des de fa més de 25 anys influeix intensament els seus colors i el seu ésser. Ha publicat amb Lectio i Cossetània els llibres, Catalunya, 50 elementos de arquitectura e ingeniería ferroviaria i El paisatge favorit de Catalunya.