A partir d'una lectura atenta del gravat Melancolia I, de Dürer, i del quadre Paisatge amb sant Jeroni, de Patinir, Jordi Llovet esbossa una teoria de la història: l'anàlisi iconogràfica es revela insuficient per entendre l'anticipació en el temps, o la premonició, que moltes obres d'art contenen.
La filosofia, la literatura, la religió, l'economia o la societat també donen sentit als objectes artístics. No n'hi ha prou d'anar a les fonts i a la tradició per entendre'ls. El futur ajuda a interpretar les creacions del passat. Aquesta divagació sobre la història de l'art que ens ofereix Jordi Llovet ens convida a reflexionar sobre els grans canvis de la nostra època.
Jordi Llovet (Barcelona, 1947) es profesor, crítico literario y traductor. Formado en Barcelona, Frankfurt, París, Bolonia y Urbino, fue el primer catedrático de Literatura Comparada de Cataluña y ha escrito, entre otros libros, Por una estética egoísta (1978, Premio Anagrama de Ensayo), El sentit i la forma (1990), Adiós a la universidad (2011) y Melancolia i saviesa (2013), así como los volúmenes en colaboración Lecciones de literatura universal (2003) y Teoría literaria y literatura comparada (2005).