TOBEÑA, ADOLF / CARRASCO, JORGE / ADOLF TOBEÑA Y JORGE CARRASCO
Aunque la mayoría de los humanos prefieren la paz, no existe ninguna sociedad que haya conseguido evitar la guerra. Ofensivas, defensivas, internas, vecinales o de conquista, la guerra siempre ha acompañado al ser humano a lo largo de toda su historia. ¿Por qué recurrimos a ella?
Este ensayo se acerca a esta cuestión desde la psicobiología para analizar el llamado factor humano: las aspiraciones, apetitos, querencias o aversiones, en definitiva, las raíces neuropsicológicas de nuestra tendencia a reiterar conflictos letales entre grupos humanos.
Adolf Tobeña (Graus, Osca, 1950) és catedràtic de Psiquiatria a la Universitat Autònoma de Barcelona, on dirigeix el Departament de Psiquiatria i Medicina Legal. És autor de més de cent cinquanta treballs d'investigació en neurociència i ha estat professor visitant a les universitats de Londres, Venècia, Groningen i Tel-Aviv.Ha dirigit programes de debat científic a Catalunya Ràdio i Ona Catalana, a més de col·laborar en altres mitjans. Ha estat guardonat amb el Premi Europa d'assaig científic 2004 (Universitat de València), el Premi Ciutat de Barcelona de Ciència (1992) i el Premi Avui de Periodisme (1991).Les seves obres més recents són Sintonies neurals (2000), Anatomía de la agresividad humana (2001), Màrtirs mortífers; biologia de l'altruisme letal (2004), El cerebro erótico (2004) i Cerebro y poder (2008).