CARBONELL I ROURA, EUDALD / FONT I AGUSTÍ, JORDI
L' evolució sense sentit és un diàleg entre dos paleoantropòlegs catalans, científics de referència a escala internacional i membres de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). El 2009, quan se celebrava l'any Darwin, tots dos van creure que podien fer una aportació conjunta a la reflexió sobre l'actualitat i el futur incert de l'espècie a la qual pertanyem, i que la millor manera de fer-ho era a través del diàleg. Agustí i Carbonell comparteixen la idea que la reflexió sobre les perspectives de la humanitat no és possible sense indagar, alhora, què és allò que ens fa humans i què vol dir ser-ho, i tots dos tenen l'experiència, el rigor i els coneixements que calen per afrontar-ho amb precisió i claredat. Així van néixer les vuit converses que recull aquest volum apassionat i apassionant, que és alhora una introducció als orígens de l'Homo sapiens, un repàs d'alguns avanços importants en el camp de la paleoantropologia (i de la trajectòria de cadascun dels dos autors) i, sobretot, una reflexió compromesa i radical sobre les possibilitats de futur que tenim com a espècie, més enllà de la crisi del sistema vigent.
Eudald Carbonell i Roura, arqueòleg, va néixer a Ribes de Freser (Ripollès), el 17 de febrer de 1953. Des de l'any 1999, ocupa la càtedra de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és investigador principal del Grup d'Autoecologia Humana del Quaternari d'aquesta universitat. També ha estat director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Les seves fites científiques més destacades són la creació d'un sistema d'anàlisi de la tecnologia prehistòrica anomenat sistema logicoanalític i l'estudi del poblament antic de la península Ibèrica. És autor de diversos llibres de reflexió sobre l'ésser humà, entre els quals destaquen Ens farem humans?, La consciència que crema, Cap a una nova consciència, Encara no som humans i Planeta humà.
Cinta S. Bellmunt, nascuda a Barcelona el 1963, és llicenciada en Ciències de la Informació, postgraduada en Periodisme Digital i Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana. Ha publicat amb Eudald Carbonell els llibres Els somnis de l'evolució i El catalanisme evolutiu, i amb Josep Grau, Lluís Llach, el noi de cal Vall. També és autora de Darrere el micro. 69 anys de ràdio a Tarragona; TINETHistòria, 10 anys de la primera xarxa ciutadana d'Internet a l'Estat espanyol, i Sicus, 20 anys amb sabor de rumba.
María Ángeles Torres. Graduada en Fotografia per la Universitat Politècnica de Catalunya, amb l'especialitat de comunicació. Resideix a Barcelona i és fotògrafa professional des de l'any 1999, inicialment com a col·laboradora per a mitjans de comunicació. Des de fa uns anys, es dedica a la fotografia gastronòmica de manera freelance i ha col·laborat amb l'editorial gastronòmica La Plage (França). Li atrauen les històries humanes que hi ha darrere d'una cuina, d'un plat o dels aliments que mengem.